Det her er Mpiya Shakida, som er 17 år gammel. Han studerede på Covenant Community School, hvor han afsluttede Primary seven, den afsluttende årgang på grundskolen med topkarakter. Han kom gennem grundskolen takket være en sponsor, der dækkede hans skolegang gennem Children of Hopes fadderskabsprogram.

Mpiya fortæller, at da han nåede til 6. klasse, spurgte hans vejleder fra Hope, hvad hans fremtidsplaner var efter at have afsluttet P7. Først da, gik det op for ham, at hans sponsorat ville slutte efter grundskolen, og at han ikke ville få mulighed for at fortsætte sin uddannelse i Secondary School, selvom hans store drøm var at blive advokat. Imidlertid havde hans bedstemor ikke midlerne til at sende ham videre i uddannelsen, men han blev ved med at drømme og håbe på at han på en eller anden måde ville klare det.

Han fortæller at vejledningssamtalerne med Socialarbejderen fra Hope var en stor hjælp, for det var da han startede med at overveje og forberede sig mentalt på at skulle afslutte sin  skolegang, selvom han var meget opsat på at skulle læse videre.

Nedlukning redder fremtidsdrømmen

Mpiya fortsatte sin uddannelse på Covenant Community og da han nåede til P7 ramte Coronapandemien verden. Mens andre så pandemien som en trussle, så Mpiyda den somen mulighed for at finde en måde at tjene nok penge, så at han, når skolen åbnede igen, ville være i stand til at kunne fortsætte på den videregående uddannelse.

Han vidste at en af hans naboer fremstillede mursten af ler og spurgte om at få lov til at følge med og lære teknikken bag at fremstille mursten. Allerede efter to måneder var Mpiya i stand til at fremstille sine egne mursten, og derfor spurgte han sin bedstemor om han måtte få lov til at bruge en smule af hendes jord til at fremstille murstenene. Heldigvis gav bedstemoderen ham lov, og han kunne derfor starte med at fremstille mursten som økonomisk grundlag for at kunne fortsætte sin skolegang.

Da skolerne åbnede igen, startede Mpiya på “Senior one” på Bupadhego Senior Secondary school i 2022. Han fortsætter med at fremstille mursten i weekenderne og ferierne, når han ikke er i skole.

Indtil videre er det lykkedes ham at færdiggøre første årgang og ser frem til at starte på senior two.

Ny epidemi giver mulighed for flere år på skolebænken

Mpiya fortæller at selv med det nye udbrud af Ebola i Uganda, ser han situationen som en mulighed for at fortsætte og lave endnu flere mursten fordi Undervisningsministeriet har beordret skolerne lukket tidligere end forventet, og eleverne forventeligt skal være hjemme i to eller flere måneder.

Han giver dog ikke op, men ser det som en mulighed for at sikre sig økonomiske til det næste år af hans uddannelse.

Mpiya fortæller, at han er så taknemmeligt for, at Children of hope har banet vejen for ham i grundskolen, for ellers ville han ikke have haft den grundlæggende uddannelse, og være blevet så målrettet. Han er stadig dedikeret og brænder for at se sin drøm om at blive en advokat blive til virkelighed.